Zwanger worden
Heb je een kinderwens en wil je jezelf goed voorbereiden op je zwangerschap? We adviseren je graag tijdens ons kinderwensspreekuur. We kijken naar jouw situatie en medische achtergrond en geven je persoonlijk advies. Bijvoorbeeld over het stoppen met anticonceptie, over je vruchtbaarheid, gezonde voeding en wat je beter kunt laten, zoals roken en alcohol. Ook kijken we of er bepaalde ziekten voorkomen in je familie.
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je afspraak, is het handig om de vragenlijst op zwangerwijzer.nl in te vullen. Hier krijg je inzicht in de risico’s die jij loopt. We raden ook aan om samen met je partner te komen naar het spreekuur. Want ook zijn leefstijl en gezondheid zijn van invloed op de zwangerschap, lees hier meer over op de volgende website: deverloskundige.nl
Het kinderwensspreekuur wordt in de meeste gevallen vergoed door de verzekeraar.
Vul het contactformulier in om een afspraak te maken, dan nemen wij contact met jou op.
Lees alvast meer over:
- Je huidige leefgewoonten
- Foliumzuur
- Roken
- Alcohol
- Seksueel overdraagbare aandoeningen
- Medicijnen
- Je houding en beweging
- Een gezond gewicht
Je huidige leefgewoonten
Je leefstijl in de periode voordat je zwanger wordt, is van grote invloed op je kans om zwanger te worden. Bovendien is de leefstijl van jou en je partner belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Het is dus goed om daar nu al mee bezig te zijn, als je zwanger wilt worden.
Pas je jouw leefstijl aan als je al zwanger bent, dan ben je eigenlijk te laat om de eerste en gevoeligste fase van het leven van je kind positief te beïnvloeden. De eerste acht weken zijn het allerbelangrijkst.
Foliumzuur
Wij raden je aan om 8 weken voor de bevruchting en de eerste 10 weken van de zwangerschap 0,5 mg foliumzuur extra te nemen. Dit extra foliumzuur verkleint namelijk de kans op een kindje met een neuraal-buisdefect, zoals een open ruggetje. Meer weten over foliumzuur? Kijk op voedingscentrum.nl
Roken
Rook je? Dan duurt het vaak langer om zwanger te worden. Roken maakt je namelijk minder vruchtbaar. Als je 15 sigaretten per dag rookt, halveer je de kans om zwanger te raken. Ook heb je meer kans op een miskraam als je rookt.
Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar. Een rokende man heeft namelijk minder zaadcellen in zijn sperma. Bovendien zijn de zaadcellen afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. In het algemeen geldt: hoe meer jullie roken, hoe langer de zwangerschap op zich laat wachten.
Wil je stoppen met roken? Heel goed! Kijk op de website rokeninfo.nl of vraag om hulp bij je huisarts. Vaak wordt stoppen met roken hulp vergoed door de zorgverzekering.
Alcohol
Alcohol kan jouw eicellen en de spermacellen van je partner beschadigen. Daardoor worden jullie minder vruchtbaar. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt tijdens je zwangerschap. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe ernstiger de gevolgen. Je kunt de risico′s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken, voordat je zwanger wordt.
Hulp en informatie
Op de volgende plekken kun je terecht voor hulp en informatie:
Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA′s)
Aan SOA′s kleven vele risico′s. Laat je daarom op tijd behandelen. Sommige SOA′s verminderen de kans op een spontane zwangerschap, andere zijn schadelijk voor je kind. Lees meer over de verschillende soa’s op soaaids.nl.
Medicijnen
Sommige medicijnen zijn een gevaar voor je zwangerschap. Je huisarts kan je alles vertellen over de veiligheid van de medicijn(en) die jij gebruikt. Een plaatselijke verdoving bij de tandarts (of een andere arts) is géén probleem, maar vertel hem of haar wel dat je zwanger bent.
Gezond gewicht
Een gezond gewicht is belangrijk om zwanger te kunnen worden. Ben je te zwaar of te licht, dan heeft dat invloed op je vruchtbaarheid. Om zwanger te worden, heeft je lichaam een bepaald vetpercentage nodig. Bij een BMI (Body Mass Index) onder de 19 spreken we van ondergewicht. Je kunt je eigen BMI eenvoudig zelf berekenen. Voor een goede vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap kun je het beste een BMI hebben tussen 19 en 25.
Bij een BMI van 25 of meer heb je last van overgewicht. Een BMI van 30 of meer betekent ernstig overgewicht. Vanaf een BMI van 29 wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Ook mannen met overgewicht zijn minder vruchtbaar. Bij een te hoog BMI aan het begin van de zwangerschap is het verstandig om een diëtist te consulteren, zodat je niet te veel aankomt in de zwangerschap.
Een consult van een diëtist zit in het basispakket van je ziektekostenverzekering. Heb je gewichtsproblemen en wil je daar wat aan veranderen?
- We kunnen je naar een diëtiste verwijzen.
- Kijk eens op voedingscentrum.nl. Daar vind je veel informatie en hulpmiddelen. Zoals de Caloriechecker en de Eetmeter.