De Complete Baby Uitzetlijst: Wat je écht nodig hebt voor de eerste maanden
Het is een van de eerste dingen waar je je mee bezig houdt zodra je ontdekt dat je in verwachting bent: de baby-uitzetlijst. Wat moet je allemaal in huis halen voor je kleintje?
Het kan best overweldigend zijn om te bedenken wat je allemaal nodig hebt, zeker met de honderden spullen die je voorbij ziet komen in winkels en op internet. We nemen graag met je door wat je allemaal nodig hebt. We hebben ook op social media aan jullie gevraagd wat echte musthaves waren en wat je amper of niet hebt gebruikt, deze tips zullen we ook meenemen.
Babykleding
Babykleding is vaak één van de eerste dingen die toekomstige ouders kopen. Zorg ervoor dat de kleding voor je kleintje comfortabel, praktisch en vooral makkelijk aan en uit te trekken is. Wat heb je nodig?
- Rompers
- Shirtjes
- Broekjes
- Mutsjes
- Sokjes
- Boxpakje
- Truitje/vestje
- Jasje
Wij krijgen regelmatig de vraag hoeveel je van alles nodig hebt. Dit is lastig om te zeggen. Wanneer je van alles een paar stuk hebt moet je wellicht wat vaker wassen. Maar die kleintjes groeien ook zo snel dat je bij een uitgebreide garderobe bepaalde kledingstukken maar 1 of 2 keer aantrekt. Onze tip, koop in eerste instantie niet te veel. Je kan altijd wat bijkopen als je toch merkt dat het wat aan de krappe kant is. Daarnaast groeit elk kindje anders. De ene baby heeft binnen een maand alweer een nieuwe maat en de andere baby behoudt ruim twee maanden dezelfde maat. Als richtlijn kan je 5 rompers, 3 broekjes, 5 shirtjes, 3 mutsjes, 4 paar sokjes, 2 boxpakjes, 2 truitjes/vestjes per maat in huis halen. Daarnaast is het fijn om een jasje voor de kleine aan te schaffen voor de momenten dat je naar buiten gaat. Wanneer je kleintje geboren wordt in de herfst of winter kan een berenpakje fijn zijn. Een tip die we vanuit jullie kregen: koop voornamelijk overslag rompers en shirtjes! Dit is zeker bij pasgeboren baby’s een stuk makkelijker aan te trekken. Babykleding kan je uiteraard in heel veel winkels kopen, maar kijk ook eens op marktplaats of Vinted! Daar kan je heel veel babykleding vinden voor een paar euro!
Babyverzorging
Een ander essentieel onderdeel van je baby-uitzet is alles wat te maken heeft met verzorging.
- Luiers (pasgeboren baby’s hebben vaak de kleinste maat nodig, maar je kunt ook wat grotere maten inslaan)
- Billendoekjes
- Billen crème (tegen luieruitslag)
- Babyzeep en -shampoo (mild en geschikt voor de gevoelige huid)
- Hydrofiele washandjes
- Omslagdoek
- Nagelknipper en babyvijl
- Babybadje + standaard
- Luieremmer
- Aankleedkussen + hoezen
- Badthermometer
- Hydrofiel doeken
- Spuugdoeken
Hydrofiel doeken gebruik je veel. Jullie adviseerde daarom ook om hier veel van in huis te halen. Vooral de grote maat hydrofiel doeken (120×120) zijn erg fijn. Naast een babybadje kan je overwegen om een tummytub aan te schaffen. In plaats van wegwerpluiers kan je ook wasbare luiers aanschaffen. Hier kan je online meer informatie over vinden.
Slapen
- Ledikant + matras
- Eventueel co-sleeper
- Commode
- Kledingkast
- Babyfoon
- Matrasbeschermer
- Hoeslakens voor ledikant/co-sleeper
- Lakens/deken
- 2 aluminiumkruiken
- 2 kruikenzakken
In de winkels heb je heel veel keus rondom commodes. Het kan fijn zijn om vooraf te bedenken waar je de commode neer zou willen zetten en hoeveel ruimte je hebt. Je hebt namelijk vaak verschillende breedtes waar je uit kan kiezen. Ook kan een co-sleeper heel fijn zijn voor de eerste maanden. Een co-sleeper kan je naast/aan je bed zetten zodat je kleintje dicht bij je in de buurt is en je hem/haar makkelijk kan troosten vanuit je eigen bed of kan pakken voor een voeding. Pasgeboren baby’s kunnen moeite hebben om hun temperatuur op pijl te houden. Vandaar dat je de eerste week gebruik maakt van kruiken. Een wollen deken kan daarnaast ook heel fijn zijn om je kleintje warm te houden.
Daarnaast kregen we via de social media ook nog de tip om een elektrisch warmtepad aan te schaffen. Dit is een kleine elektrische deken die je makkelijk kan gebruiken om bijvoorbeeld het bedje van je kindje voor te verwarmen, het aankleedkussen voor te verwarmen voor/na het badje en om de kleertjes warm te maken voordat je deze aantrekt. De eerste week verwarm je alles voor om de kleine te helpen de temperatuur goed op pijl te houden. Dit wordt vaak met de kruiken gedaan die je met kokend water vult. Het elektrische warmtematje is om die reden wat makkelijker in gebruik. Ook na de eerste week geeft bijvoorbeeld het bedje of aankleedkussen even voorverwarmen wat meer comfort voor je kleintje en kan je merken dat hij/zij daardoor wat rustiger is bij het aankleden/afdrogen. Let op dat het gebruik van kruiken en/of een elektrische kruik of warmtepad altijd veilig gebeurd. Het beste kun je dit enkel gebruiken om het bed voor te verwarmen en niet als je baby in bed ligt.
Voeding: Borstvoeding of Flesvoeding?
Of je nou de wens hebt om borstvoeding of flesvoeding te gaan geven, voor beide is het handig om bepaalde zaken in huis te halen.
- Flessen + spenen
- Voedingskussen (voor een comfortabele houding tijdens het voeden)
- Melkpoeder (als je kunstvoeding geeft)
- Tepel crème of tepelpads (als je borstvoeding wil geven)
- Voedingsbeha + voedingstop (als je borstvoeding wil geven)
Vervoer: Veilig en Praktisch Op Pad
Je zult snel ontdekken dat je veel onderweg zult zijn met je baby, of het nu voor een korte wandeling in de kinderwagen is of een rit in de auto. Zorg ervoor dat je het volgende in huis hebt:
- Kinderwagen
- Autostoeltje + voetenzak
- Draagzak of draagdoek (ideaal voor nauwe interactie en om je handen vrij te hebben)
- Kinderwagenaccessoires zoals een regenhoes, voetenzak en parasol (voor verschillende weersomstandigheden)
- Luiertas
In de babywinkels kan je je uitgebreid laten voorlichten over de kinderwagens, autostoelen en draagzakken. Bedenk goed van tevoren waar jullie behoeftes liggen en test ze uit. Het is zeker bij draagzakken aan te raden om dit met een oefenpop uit te proberen. Test vooral hoe gemakkelijk je het in je eentje om kan doen met een kleintje in je handen. Een luiertas met voldoende ruimte voor luiers, doekjes, flesjes en extra kleding is een must voor onderweg.
Gezondheid en Veiligheid: Zorg en Zekerheid
De gezondheid en veiligheid van je baby staan uiteraard altijd voorop. Zorg ervoor dat je de juiste spullen in huis hebt voor wanneer je baby een keer ziek is of gewoon voor de dagelijkse veiligheid:
- Thermometer (een digitale thermometer is snel en nauwkeurig)
- Baby’s EHBO-kit (met bijvoorbeeld ontsmettingsmiddel, pleisters, kinderparacetamol, zoutneusspray etc.)
- Veiligheidsproducten (zoals stopcontactbeveiligers en hoekbeschermers voor later)
Speeltjes en Activiteiten: Voor Ontwikkeling en Plezier
Baby’s beginnen al vroeg met ontdekken en ontwikkelen. Het is belangrijk om speelgoed te hebben dat veilig en geschikt is voor hun leeftijd:
- Rammelaars en bijtringen (ideaal voor de eerste maanden)
- Knuffels (voor comfort)
- Mobiel voor boven het bedje (dient als visuele stimulans voor je baby)
- Zwartwit boekje/kaarten
- Wippertje
- Box
Baby’s zien de eerste maanden vooral zwart wit erg goed. Een babyboekje met zwart wit patronen of zwart wit patroon kaarten zijn dan erg leuk. Daarnaast kan een wippertje of een box een fijne plek zijn om je kindje veilig even weg te leggen.
Tot Slot: Houd het Eenvoudig
Het verzamelen van de baby-uitzet kan overweldigend lijken, maar onthoud dat je niet alles in één keer hoeft te kopen. Begin met de basis: kleding, verzorging, voeding en een veilige slaapomgeving. Naarmate je baby groeit, kun je de rest aanvullen. Veel van de items die je aanvult, zoals speelgoed en babyaccessoires, kun je later aanschaffen wanneer je beter weet wat je baby nodig heeft.
Onthoud: een baby-uitzet is meer dan alleen spullen kopen. Het gaat erom dat je je voorbereid voelt voor de komst van je kindje, met alles wat nodig is om hen een veilige, liefdevolle en comfortabele start te geven. Het kan helpen om al vroeg in de zwangerschap te inventariseren welke spullen je graag zou willen aanschaffen en hier een lijstje van te maken. Er zijn zeer regelmatig kortingen door de maanden heen op kinderwagens, autostoeltjes, kleding etc. Het kan flink schelen als je dit een beetje in de gaten houdt. Daarnaast kan je ook veel babyspullen heel goed tweedehands via marktplaats of Vinted aanschaffen. Laat het ons zeker weten als je moeite hebt om financieel rond te komen. Wij kunnen je namelijk een recept meegeven voor de weggeefwinkel in Zeist. Hier kan je een babypakket ophalen waar veel spullen inzitten die je nodig hebt. Ook hebben ze zeer regelmatig kinderwagens, autostoeltjes, babybedjes etc. Veel succes met het verzamelen van je baby-uitzet, en geniet van deze bijzondere tijd!