Wat moet je tijdens de zwangerschap in huis halen bij borstvoeding en bij kunstvoeding?
Of je nou de wens hebt om borstvoeding of flesvoeding te gaan geven, voor beide is het handig om bepaalde zaken in huis te halen. We zullen hieronder uitleggen wat fijn is om in huis te halen bij de babyuitzet.
Borstvoeding:
Ook als je borstvoeding wil geven is het fijn om wel een flesje in huis te hebben. Mocht het in de kraamweek nodig zijn om wat bijvoeding te geven kan je het flesje hiervoor gebruiken. Je kan overwegen om een doosje met een paar zakjes kunstvoeding in huis te halen. Mocht je in de kraamweek toch wat kunstvoeding bij moeten geven dan heb je dit alvast staan. Wij adviseren om geen kolf op voorhand aan te schaffen. Mocht het in de kraamweek nodig zijn om te gaan kolven om je productie wat te vergroten dan kan je het beste een kolf huren. Deze speciale kolven zijn ontwikkeld om de borsten te stimuleren en de productie te vergroten. Wanneer je borstvoeding goed op gang is en je overweegt een kolf aan te schaffen om te gebruiken als je bijvoorbeeld weer aan het werk gaat, adviseren wij om een kolfconsult bij een lactatiekundige te doen. Er zijn momenteel heel veel kolven op de markt en iedere borst en behoefte is anders. Tijdens een kolfconsult bespreekt de lactatiekundige welke aspecten van een kolf bij je passen (draadloos, met flesjes, volledig in je bh etc.) en kan je een aantal kolven uitproberen. Je zal dan merken dat je de ene kolf heel fijn vindt en er vlot melk komt en dat dit bij een andere kolf wat meer tijd en moeite kost. Op deze manier schaf je een kolf aan die fijn voor jou is en voorkom je een miskoop.
Wanneer je na je verlof weer gaat werken en op werk gaat kolven, is het handig om een aantal kolfflesjes aan te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld van het merk Medela, maar het is ook een beetje afhankelijk van de kolf die je kiest. Indien je namelijk een kolf met flesjes eraan hebt, kan je het beste van dat merk wat extra flesjes kopen. Daarnaast is een koeltas met koelblok fijn om aan te schaffen zodat je de melk weer gekoeld mee naar huis kan nemen. Als je kindje naar de opvang gaat, willen ze daar graag weten wanneer de melk is afgekolfd. Dan kan het handig zijn om krijtlabels aan te schaffen. Deze kan je op de flesjes plakken en met de krijtstift de datum van afkolven noteren. Deze datum veeg je gemakkelijk weer weg om weer een nieuwe datum te noteren.
Je kan je borstvoeding op verschillende manieren bewaren. Als je de borstvoeding in de vriezer bewaard kan je hier speciale borstvoedingsbewaarzakjes voor aanschaffen. Hierin kan je de voeding per portie invriezen. Je kan er ook voor kiezen om de voeding in kleine porties in te vriezen in bijvoorbeeld een ijsblokbakje. Het voordeel is dat je hierdoor kleine porties van 10-30 ml hebt en zo gemakkelijk de hoeveelheid milliliters in de fles kan samenstellen of gemakkelijk een kleine portie tussendoor kan geven. Ook horen we dat de moedermelk op deze manier wat sneller ontdooit. Let bij het aanschaffen van een ijsblokbakje erop dat het BPA vrij is. De flexibele, siliconen bakjes zijn het meest gebruiksvriendelijk omdat je de blokjes hier makkelijk uitduwt. Wanneer de melk bevroren is bewaar je de blokjes gemakkelijk per datum in een zakje in de vriezer.
Flesvoeding:
Als je flesvoeding wil geven, is het fijn om de voeding naar keuze in huis te hebben. Daarnaast is het ook handig om een fles in huis te hebben. Haal nog niet direct een hele voorraad flessen in huis. Ook bij flesvoeding is het in de kraamweek bekijken welk flesje jouw kleintje fijn vindt. Het is zonde als je een hele voorraad flessen in huis hebt en je kleintje moeite heeft met die fles. Naast flessen kan het handig zijn om een flessendroogrek, flessenborstel en flessensterilisator in huis te halen. Ook kan een poedertoren handig zijn wanneer je op pad gaat en onderweg een flesje klaar wil maken. Een thermoskan om heet water in mee te nemen of een draagbare flessenwarmer op accu kan ook handig zijn voor onderweg. Via social media kregen wij ook de tip dat de baby brezza echt een aanrader is. Dit is een apparaat dat met één druk op de knop het volledige flesje maakt op de juiste temperatuur.