Kinderwens? Bespreek problemen uit vorige zwangerschap(pen) tijdig met je verloskundige
Heb je een zwangerschapswens? Door je voor te bereiden start je zo gezond mogelijk aan de zwangerschap. Hierdoor heb je minder kans op problemen tijdens je zwangerschap, bevalling, of bij de baby. In deze blog leggen waarom je problemen uit een vorige zwangerschap of bevalling op tijd met ons moet bespreken.
Ben je eerder zwanger geweest en waren er toen problemen tijdens je zwangerschap, bevalling of kraamtijd? Het is raadzaam om dan nu voordat je opnieuw zwanger wordt advies te vragen aan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Soms kun je door voordat je zwanger wordt maatregelen te nemen, voorkomen dat dezelfde problemen weer gebeuren. Verder kan het fijn zijn om meer te weten te komen over het herhalingsrisico tijdens een nieuwe zwangerschap en de risico’s voor jou en je baby daarbij.
Er zijn heel wat complicaties die tijdens een zwangerschap kunnen ontstaan (gelukkig gebeurt dat meestal niet). We bespreken graag individueel met je welk probleem jij hebt ervaren en welke invloed dat kan hebben op een eventuele nieuwe zwangerschap. Een paar veelvoorkomende complicaties lichten we hieronder alvast een beetje toe.
Hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging
Had jij tijdens je vorige zwangerschap problemen met je bloeddruk dan heb je hier opnieuw meer kans op tijdens een volgende zwangerschap. De herhalingskans van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) is bijvoorbeeld 15-20 procent. Persoonlijke factoren kunnen dit percentage hoger of lager laten uitvallen voor jou, denk bijvoorbeeld aan een blijvende hoge bloeddruk na je zwangerschap, of juist een verbeterde leefstijl en afname in gewicht waardoor je kans afneemt. Een nieuwe zwangerschap kan best spannend zijn als je tijdens je vorige zwangerschap ziek bent geweest door een hoge bloeddruk. Het kan rust geven om al voordat je probeert zwanger te worden informatie te krijgen over hoe de medische controles eruit zullen zien bij een nieuwe zwangerschap en wat je zelf kan doen om herhaling te voorkomen. Soms is er ook preconceptioneel (dus voordat je zwanger bent) advies van een gynaecoloog gewenst, we kunnen je hiervoor doorverwijzen vanuit de verloskundige praktijk.
Vroeggeboorte
Een vroeggeboorte is een geboorte tussen de 24 en 37 weken. In Nederland wordt ongeveer acht procent van de kinderen te vroeg geboren. Heb je eerder een vroeggeboorte gehad, dan heb je ongeveer vijf keer zoveel kans dat dit bij een volgende zwangerschap weer gebeurt. Je kunt de kans op vroeggeboorte soms verkleinen door je leefstijl aan te passen (gezond gewicht, stoppen met roken/drugs, etc). Ook kan een gynaecoloog met je meedenken of het raadzaam is om extra onderzoeken in te zetten en evt uit voorzorg medicatie te gaan gebruiken die de kans op een vroeggeboorte verkleint.
Meerdere miskramen
Helaas komen miskramen veel voor. Ten minste 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam, maar waarschijnlijk is dit nog een onderschatting van het werkelijke aantal. Sommige vrouwen maken meerdere miskramen mee. Heb jij twee of meer miskramen gehad dan kan het fijn zijn om uit te zoeken waar dit door komt. Een oorzaak is niet altijd te achterhalen met verder onderzoek. Wordt er bij jou wel een waarschijnlijke oorzaak van de herhaalde miskramen gevonden dan kan je soms voordat je opnieuw zwanger probeert te worden proberen deze oorzaak weg te nemen, zodat je in de toekomst hopelijk geen miskraam meer hoeft mee te maken. Heb jij dus meerdere miskramen meegemaakt, neem gerust contact op met ons om dit verder te bespreken.
Suikerziekte (diabetes)
Ongeveer 5% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes. Dat is een vorm van suikerziekte die tijdens de zwangerschap ontstaat en vaak weer spontaan verdwijnt na de bevalling. Toch krijgt ongeveer de helft van deze vrouwen binnen vijf jaar na de zwangerschap diabetes type 2 en tot 60% van de vrouwen krijgt bij een volgende zwangerschap opnieuw te maken met zwangerschapsdiabetes.
Heb jij dus last van zwangerschapsdiabetes gehad en wil je opnieuw zwanger worden dan is het belangrijk om voordat je zwanger bent uit te laten zoeken of je bloedsuikerwaardes normaal zijn. Verder kun je door je leefstijl aan te passen een grote invloed hebben op de kans dat je diabetes type 2 krijgt, of dat de zwangerschapsdiabetes zich herhaalt. Je kunt informatie en hulp hierbij krijgen vanuit de verloskundige of je huisarts. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een leefstijlcoach of begeleiding van een diëtist.
Negatieve ervaring/trauma
Ook wanneer je niet goed terugkijkt op je vorige zwangerschap of bevalling kan het prettig zijn om ter voorbereiding op een eventuele volgende zwangerschap hier tijdens een kinderwensconsult over in gesprek te gaan. Tijdens het consult kunnen we bespreken wat maakt dat je er niet goed op terug kijkt en wat je eventueel anders zou willen in een volgende zwangerschap. Soms is er extra hulp of begeleiding nodig om een traumatische bevalling een plekje te geven. Door hiermee aan de slag te gaan voor een eventuele volgende zwangerschap kan dit ervoor zorgen dat je minder angst en spanning ervaart tijdens een volgende zwangerschap.