Het begin van jouw bevalling
Elke bevalling begint anders. Meestal start de bevalling tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Oftewel: 3 weken vóór tot 2 weken ná de uitgerekende datum. Vóór de bevalling merk je dat je baarmoeder zich voorbereidt door zich onregelmatig samen te trekken. Deze zogenaamde oefenweeën maken je baarmoeder en baarmoedermond rijp voor de bevalling, terwijl ze nog geen ontsluiting maken.
Wanneer de bevalling start, beleef je de meest intieme gebeurtenis in je leven. Rust en vertrouwde mensen bij je, zijn hierbij belangrijk. De meeste bevallingen beginnen met weeën. Dit zijn pijnlijke, harde buiken die steeds sterker worden. Vaak begint het met onregelmatige weeën die nog niet zo lang aanhouden. Als je geen stress voelt, versterk je de weeën en is de kans groter dat je op eigen kracht kan bevallen. Dus zonder hulpmiddelen. Ook ontspanning helpt hierbij, bijvoorbeeld door een warme douche, een bad, een massage of door een comfortabele houding aan te nemen.
Start bevalling
Wanneer de bevalling start, beleef je de meest intieme gebeurtenis in je leven. Rust en vertrouwde mensen bij je, zijn hierbij belangrijk. De meeste bevallingen beginnen met weeën. Dit zijn pijnlijke, harde buiken die steeds sterker worden. Vaak begint het met onregelmatige weeën die nog niet zo lang aanhouden. Als je geen stress voelt, versterk je de weeën en is de kans groter dat je op eigen kracht kan bevallen. Dus zonder hulpmiddelen. Ook ontspanning helpt hierbij, bijvoorbeeld door een warme douche, een bad, een massage of door een comfortabele houding aan te nemen.
Lees meer over hoe je jezelf voorbereidt op de bevalling
Onderstaande tips zorgen voor betere ontsluiting met minder pijn:
- Richt jezelf niet te veel op de bevalling wanneer de weeën beginnen.
- Trek jezelf terug in je slaapkamer of ziekenhuiskamer.
- Vertel wat je storend of hinderlijk vindt, zodat we er iets aan kunnen doen.
- Spreek je angst uit, dat lucht op.
- Geef je over aan het proces en ga erin mee.
- Neem een comfortabele houding aan.
- Zorg voor warmte. Ga bijvoorbeeld onder de douche of in bad, leg een warme kruik in je rug of doe sokken aan.
Vaak nemen de weeën toe in kracht en lengte naarmate de bevalling vordert. Dit zorgt voor ontsluiting (het open gaan van de baarmoedermond). Je baarmoedermond wordt korter en opent zich tot 10cm doorsnede zodat de baby erdoorheen past. Als je bijna volledige ontsluiting hebt veranderen de weeën in persweeën. Je ervaart dan meer druk naar beneden, en kan dit ervaren als een drang om te poepen. Wij begeleiden je hierin en zullen je vertellen wanneer je ook mee mag gaan persen om de baby geboren te laten worden.
Ondersteuning tijdens de weeën
Krachtige weeën zijn pijnlijk, maar noodzakelijk om je baarmoedermond te openen en zorgen ervoor dat de baby zich op eigen kracht naar buiten kan persen. Hoe sterker de weeën, des te groter de kans op een vlotte bevalling zonder complicaties. Dit proces houden wij nauwkeurig in de gaten en natuurlijk helpen we je hierbij. In de beginfase zijn wij nog niet continu bij je, maar komen we af en toe langs en maken we afspraken over wanneer we weer contact hebben. Als de bevalling vordert, blijven we wel continu bij je.
Continue begeleiding bij de bevalling
We bieden continue begeleiding tijdens je bevalling. Lees hier wat we precies doen.
- Het bieden van professionele begeleiding, emotionele en praktische ondersteuning van jou als barende en je partner.
- Het zorgdragen voor een optimale communicatie en het maken van afspraken met de verloskundige (waaronder duidelijke afspraken/belinstructies bij haar afwezigheid).
- Het versterken van de kracht van jou als barende vrouw en je partner, gericht op verzorgende en coachende ondersteuning.
- Het ondersteunen van het opvangen van de weeën.
- Het geven van advies, waardoor jij als barende vrouw kan omgaan met de pijn. Zij kan dit ondersteunen met ontspanning- en ademhalingsoefeningen, massages en het adviseren van verschillende houdingen.
Continue begeleiding kan thuis, in het ziekenhuis en in een geboortecentrum ook door een kraamverzorgende geboden worden. De begeleiding van de kraamverzorgende voorafgaand aan de bevalling, gaat niet ten koste van het totaal aantal uren kraamzorg die je krijgt in het kraambed.
Baringshoudingen
De houdingen die je aanneemt tijdens de bevalling zijn om een aantal redenen belangrijk. Vooral het wisselen van houdingen heeft diverse voordelen: het maakt het opvangen van de weeën gemakkelijker, het geeft je meer controle en het zorgt ervoor dat jullie baby gemakkelijker kan indalen in je bekken. Wanneer de baby gemakkelijker indaalt, gaat de bevalling sneller. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft een speciale folder ontwikkeld over baringshoudingen.
Pijnstilling tijdens de weeën
Om goed te bevallen heb je krachtige weeën nodig. Hoe krachtiger de weeën, hoe beter de baby indaalt en hoe sneller je ontsluit. Ook zorgen krachtige weeën vaak voor sterke persdrang, waardoor je baby sneller geboren wordt. Hoe goed je bevalling ook verloopt, bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën als pijnlijk. Pijn die toeneemt naarmate de ontsluiting vordert. Je lijft maakt eigen natuurlijke pijnstilling aan (endorfines), maar soms is dit niet voldoende. Indien jij merkt dat de pijn te heftig wordt of te lang aanhoudt kun je kiezen voor extra pijnstilling.
Endorfines stillen de pijn
Je lichaam maakt tijdens de weeën zelf pijnstillende stoffen aan, de zogenoemde endorfines. Deze verminderen je pijn en zorgen dat je in een soort roes komt. Als de weeën even weg zijn, heb je een rustmoment om bij te komen. Hoe rustiger je tijdens deze pauzes wordt, hoe beter de endorfines hun natuurlijke pijnstilling doen.
Vertrouw op jezelf
Onze ervaring is dat positief denken rustgevend werkt. Vertrouw op jezelf en denk steeds: deze wee is weg en komt niet meer terug. Wat averechts werkt, is boos zijn op jezelf als het even niet lukt. Er zijn momenten dat de pijn je overvalt en dat je het even te kwaad hebt. Laat je dan moed inspreken door de verloskundige of wie er verder bij je is. Pak met deze woorden de draad weer op en besef dat je telkens een stapje dichter bij het einde bent. Focus daarom op het moment na de bevalling, als jij je baby vasthoudt.
Oefeningen tijdens de weeën
Het is belangrijk om tijdens de weeën ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen. Door geconcentreerd weeën weg te zuchten, kom je in een ritme waarbij endorfines worden aangemaakt. Zorg ook dat je het lekker warm hebt. Want warmte helpt om te ontspannen. Zorg daarom voor een aangename temperatuur in de kamer, doe warme en comfortabele kleren aan en leg warmwaterzakken bij je buik en rug. Een warm bad is ook een goed idee. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te zitten, met een warme straal water uit de douchekop op hun buik of rug gericht. Het warme water helpt je om te ontspannen, waardoor je de pijn minder erg voelt.
Geboorte-TENS
De Geboorte-TENS is specifiek gericht op het verlichten van bevallingspijn door lichte elektronische prikkels. TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie oftewel het door de huid heen stimuleren van de zenuwbanen. Deze vorm van stimulatie blokkeert de pijnprikkeloverdracht, waardoor je minder pijn voelt. De meeste verzekeraars vergoeden het gebruik van een Geboorte-TENS-apparaat voor pijnverlichting tijdens de bevalling.
Medische pijnstilling
Naast de natuurlijke pijnstilling is er medische pijnstilling, die je bevalling minder pijnlijk maakt. Deze wordt alleen toegediend wanneer je bevalt in het ziekenhuis en staat dus niet tot je beschikking bij een thuisbevalling. De volgende behandelingen worden in Nederland het meest toegepast:
- Lachgas kan je zowel in het geboortehuis (bij het Diakonessenhuis) als het geboortecentrum in het Wilhelmina kinderziekenhuis krijgen. Dit mengsel van lachgas en zuurstof adem je in via een masker op je gezicht. Het is niet schadelijk. Je eigen verloskundige blijft bij je, er is geen medische overdracht nodig.
- Remifentanyl is een morfine achtige stof die je via een infuus toegediend krijgt. Je kunt dit middel zowel in het Diakonessenhuis als het Wilhelmina kinderziekenhuis krijgen. Omdat er extra medische controles plaats moeten vinden dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog in het ziekenhuis.
- De ruggenprik is een verdoving die via een slangetje in de rug wordt geplaatst door de anesthesist in het ziekenhuis. De pijn wordt meestal goed verdoofd. Je kunt dit middel zowel in het Diakonessenhuis als het Wilhelmina kinderziekenhuis krijgen. Omdat er extra medische controles plaats moeten vinden dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog in het ziekenhuis.