Wat is een kraampakket en waarom heb je het nodig?
Op elke uitzetlijst staat een kraampakket vermeld. Wij vragen als verloskundige ook om een kraampakket in huis te hebben voor week 37. Ook als je niet thuis gaat bevallen gebruik je veel producten uit het kraampakket. Lees hieronder meer over wat er in een kraampakket zit en waar je dit allemaal voor gebruikt.
Inhoud kraampakket
- Kraamverband (dun katoen maandverband voor na de kraamweek)
- Een matrasbeschermer
- Celstofonderleggers of celstofmatjes, om je matras te beschermen voor en na de bevalling
- Een navelklemmetje
- Steriele gaasjes
- Verband
- Watten
- Alcohol, om te ontsmetten
- Hechtpleister
- Zoogkompressen, die je in je beha plaatst en beschermen tegen lekken
- Klossen voor onder je bed (te huur bij thuiszorgwinkel)
- Eventueel een waterdichte matrasbeschermer
- Bidon/spoelflesje
Het is fijn om een kraampakket in huis te hebben. Het kraampakket wordt zowel tijdens een thuisbevalling als in de kraamweek gebruikt. Bij sommige verzekeraars krijg je het kraampakket gratis opgestuurd. Indien dit niet het geval is kan het soms voordeliger zijn om de onderdelen van het kraampakket los te bestellen. Laat het ons weten als je moeite hebt om financieel rond te komen. Wij hebben kraampakketten op de praktijk liggen die we mee kunnen geven. Heb je na de kraamweek dichte verpakkingen over? Wij zamelen die regelmatig in om nieuwe kraampakketten van te maken voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben.
Wat is nog meer fijn om rondom je bevalling in huis te hebben:
Een bidon of spoelflesje kan fijn zijn in de kraamweek wanneer je hechtingen hebt. Je kan dan makkelijk met wat water spoelen tijdens/na het plassen zodat het wat minder prikt.
In je kraampakket zit een plastic matrasbeschermer die je vanaf 37 weken op je bed kan leggen (voor het geval je vliezen in bed breken). We horen vaak dat deze matrasbeschermers er na de eerste nacht alweer vanaf gehaald worden omdat het erg kraakt en niet ventileert. Online kan je een waterdichte matrasbeschermer kopen die je als een hoeslaken om je matras doet. Dit is een stuk prettiger. Deze zijn ademend en beschermen je matras goed tegen vocht of eventueel lekken van bloed in de kraamweek. Ook daarna is het fijn om deze op je bed te laten voor als er een flesje van de kleine lekt of als er een keer in bed gespuugd wordt.
Tijdens een thuisbevalling en in de kraamweek moet je bed volgens de Arbo-wet ongeveer 80 cm hoog zijn (vanaf de grond gemeten tot bovenkant matras). Indien je bed lager is, kan je je bed verhogen met klossen. Deze kan je huren bij de thuiszorgwinkel. De thuiszorgwinkel heeft verschillende maten. Soms hoef je je bed maar een paar centimeter te verhogen en kan je dit oplossen met een extra matras op je bed.