De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl
Blog

Kinderwens? Slik je medicijnen, vraag dan advies aan de dokter/verloskundige

Heb je een zwangerschapswens? Door je voor te bereiden start je zo gezond mogelijk aan de zwangerschap. Hierdoor heb je minder kans op problemen tijdens je zwangerschap, bevalling, of bij de baby. In deze blog bespreken we het gebruik van medicatie en zwanger worden.

if

Medicatie en zwanger worden 

Sommige medicatie kan de kansen om zwanger te worden beïnvloeden. Wanneer je medicatie gebruikt kan je ook met de vraag zitten of het veilig is om door te gaan met de medicatie die je gebruikt. 

Veel mensen nemen dagelijks medicijnen, van pijnstillers tot antidepressiva of medicijnen voor chronische aandoeningen zoals diabetes, epilepsie of hoge bloeddruk. Afhankelijk van het type medicatie kunnen sommige medicijnen de vruchtbaarheid beïnvloeden, zowel bij mannen als vrouwen. Niet alle medicijnen hebben invloed op de vruchtbaarheid, maar het is goed om bewust te zijn van de mogelijke effecten. Hier zijn enkele veelvoorkomende medicijnen die mogelijk de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden: 

  • Antidepressiva: Sommige SSRI’s (selectieve serotonine-heropnameremmers) kunnen het libido verminderen of de ejaculatie beïnvloeden bij mannen. Bij vrouwen kunnen ze de ovulatie verstoren. 
  • Antipsychotica: Deze kunnen hormonale veranderingen veroorzaken, wat invloed kan hebben op de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid. 
  • Chemotherapie of bestraling: Deze behandelingen kunnen de eierstokken of zaadballen beschadigen, wat de vruchtbaarheid kan verminderen of onomkeerbaar kan maken. 
  • Medicijnen tegen hoge bloeddruk: Bepaalde bloeddrukverlagende middelen kunnen de bloedtoevoer naar de voortplantingsorganen beïnvloeden en zo de vruchtbaarheid verminderen. 
  • Steroïden: Anabole steroïden kunnen de productie van zaadcellen bij mannen verlagen en de menstruatiecyclus bij vrouwen verstoren. 

 

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om met een verloskundige of arts te overleggen over de medicijnen die je gebruikt. Sommige medicijnen zijn niet veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap. In veel gevallen kan je arts een alternatief voor je huidige medicatie voorstellen dat veiliger is voor zowel jou als je toekomstige baby. Dit kan een ander medicijn zijn dat minder risico met zich meebrengt of een behandeling die de vruchtbaarheid niet beïnvloedt. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om tijdelijk te stoppen met bepaalde medicijnen. Dit moet echter altijd in overleg met je arts gebeuren, omdat het plotseling stoppen met sommige medicijnen ook schadelijke effecten kan hebben, vooral bij medicijnen die essentieel zijn voor je gezondheid, zoals insuline of bloeddrukmedicatie. 

 

Als je overweegt zwanger te worden, is het belangrijk om niet zomaar zelf te stoppen met medicijnen. Via een kinderwensconsult bij de verloskundige kan je samen kijken naar de medicatie die je gebruikt en kan je advies krijgen over de veiligheid van de medicatie.  

 

Inentingen 

Sommige inentingen kunnen rondom de bevruchting of in de eerste maanden van de zwangerschap schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Andere inentingen, bijvoorbeeld tegen bijvoorbeeld tegen DTP (difterie, tetanus en polio), tyfus en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) kunnen geen kwaad. Weet je al dat je een verre reis gaat maken? Laat je dan inenten voordat je met voorbehoedsmiddelen stopt. In sommige landen kun je infecties oplopen die gevaarlijk zijn als je zwanger bent of wilt worden. Daar kun je beter niet naar toe gaan. Ga voor advies naar je huisarts of GGD.