De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl
Blog

Op je rug slapen in de zwangerschap

Vanaf het moment dat je zwanger bent krijg je regelmatig adviezen van mensen om je heen, bijvoorbeeld van familie of vrienden. Wordt je buik goed zichtbaar? Dan word je soms zelfs aangesproken door mensen die je niet eens kent. Je zal waarschijnlijk ook zelf veel lezen. Op het spreekuur komen er vaak vragen voorbij die hiermee te maken hebben.
Soms krijgen we dan de vraag of het veilig is om in je zwangerschap op je rug te slapen. Is dat zo? Kan het kwaad? En wat is nu een veilige (én fijne) lig- of slaaphouding?

if

Slaaphoudingen

Om met de deur in huis te vallen: in je zwangerschap zijn eigenlijk alle slaaphoudingen prima.

Op je buik

In het begin van je zwangerschap gaat op je buik slapen vaak nog goed. Maar vanaf het 2e of 3e trimester zal deze houding steeds ongemakkelijker worden. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het schadelijk is voor je baby, want je baby is goed beschermd door vruchtwater. Wel wordt slapen op je buik steeds minder prettig door je groeiende buik. Op een gegeven moment zul je misschien het gevoel hebben dat je ‘geen keuze’ meer hebt: je belandt vanzelf op je rug of op je zij.

Op je rug

Ook slapen op je rug is in de zwangerschap in principe veilig. Vaak zeggen we dat slapen op je rug prima is zolang het goed voor je voelt. Wel kan op je rug slapen er richting het einde van je zwangerschap voor zorgen dat je duizelig en misselijk wordt. Dit komt doordat je baby steeds groter wordt: bij 28 weken weegt je baby ongeveer 1200 gram, bij 40 weken ongeveer 3500 gram! Wanneer je op je rug ligt kan het zijn dat het toenemende gewicht van je baby je eigen onderste holle ader afklemt. Dit is de ader die ervoor zorgt dat bloed vanuit je buik en onderste ledematen weer terug naar je hart wordt gebracht. In rugligging kun je soms even duizelig of misselijk worden doordat er tijdelijk minder bloedtoevoer is naar jouw hersenen. Dit noemen we ook wel het ‘vena cava syndroom’. Omdat je niet lekker wordt, draai je vanzelf naar je zij. Het probleem is daarmee opgelost. Voordat je baby er last van heeft, ben jij al naar een andere houding gedraaid.

Op je zij

Slapen op je zij is de beste houding. Op je linkerzij is de bloedtoevoer in je eigen lijf en naar de placenta het meest optimaal. Ben je een typische buik- of rugslaper? Dan kun je proberen om al in het begin van je zwangerschap te oefenen met slapen op je zij. Dat geldt ook voor dutjes overdag. Op deze manier krijgt je lijf de tijd om te wennen, voordat slapen in je favoriete houding niet meer fijn of zelfs onprettig is. Op je zij slapen kun je comfortabeler maken met een kussen. Losse kussens zijn vaak onhandig en een deken is te groot. Een (banaanvormig) voedingskussen kan juist helpend zijn. Je kan hem voor of achter je leggen, of juist tussen je benen. Zorg er dan wel voor dat het kussen zowel je knieën als voeten net zo goed ondersteund. En lekker duurzaam, want een voedingskussen kun je voor veel meer doeleinden gebruiken: het kan helpen bij een fijne houding om weeën op te vangen, of (de naam zegt het al) om je kindje straks de borst of een flesje te geven.