De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl
Blog

Het wordt druk deze zomer

Zoals eigenlijk elk jaar verwachten we tijdens de zomermaanden veel baby’s. We staan met ons team voor je klaar om je te helpen tijdens je bevalling en kraamtijd. We hopen dat jij zo min mogelijk last hebt van de drukte. Hieronder leggen we uit waar je rekening mee kunt houden als je zwanger bent of gaat bevallen in de zomerperiode.

if

Onze zorg tijdens de zomer

De spreekuren, kraamvisites en bevalling blijven natuurlijk doorgaan tijdens de zomervakantie.
Er is elke dag een dienstdoende verloskundige bereikbaar voor het stellen van spoedvragen of huisbezoeken. De echo’s en het bloedonderzoek vinden zoals gebruikelijk plaatst bij ons op de praktijk. Sommige zorg, zoals het plaatsen van spiralen en de terugkombijeenkomsten van Centering Pregnancy groepen, stellen wij even uit tot na de zomervakantie. Het donderdagochtend spreekuur op de laan van Vollenhoven vervalt in de zomervakantie. We vragen je om naar onze locatie op De Clomp in Zeist te komen voor de zwangerschapscontroles.
Als alle ziekenhuizen in de regio vol zijn kan het nodig zijn om wat verder weg te rijden voor een poliklinische bevalling of een overdracht naar de gynaecoloog. Zorg dus voor een volle tank / opgeladen auto.

Kraamzorg

De grootste drukte is te verwachten vanuit de kraamzorg. We proberen alle gezinnen te voorzien van een kraamverzorgster. Houdt er rekening mee dat zij 3-4u per dag zal komen helpen en dat je dus ook veel uren per dag zonder hulp in huis voor je baby moet zorgen. Wat doet zij dan als ze komt?

De kraamzorg heeft verschillende verantwoordelijkheden:

  •  Ze verleent medische zorg na de bevalling: controles bij jou en de baby uitvoeren, zorg voor hygiëne.
  •  Ze signaleert of jij of de baby verdere medische zorg nodig hebben. Als het nodig is, neemt de kraamverzorgende daarvoor contact op met de verloskundige, of met een arts.
  • Ze ondersteunt je gezin: de verzorgende helpt jou bijvoorbeeld om: – te wennen aan de nieuwe gezinssituatie – problemen te voorkomen – je baby gezond en veilig te verzorgen – je baby te leren kennen en een fijn contact te hebben met je kindje, zodat een goede hechting ontstaat – de drukte van de kraamperiode op te vangen.
  • Ze leert jou en je partner hoe je je baby verzorgt en voedt.
  • Ze geeft informatie en beantwoord vragen. Ook over zaken als aangifte doen van de geboorte bij de gemeente, of verzekeringen.
  • Ze let op of er zaken zijn in jouw huis, situatie of gedrag die een risico vormen voor je baby.

Goed om nog te weten
Kan er in de directe omgeving van jouw huis alleen betaald of met vergunning geparkeerd worden? Houd er dan rekening mee dat de parkeerkosten die de kraamverzorgende moet maken voor jouw rekening zijn. Misschien biedt de gemeente een tegemoetkoming in de kosten of een gratis parkeerkaart voor zorgverleners. Check dit van tevoren.

Help, geen kraamzorg

Op dit moment (voorjaar/zomer 2024) is er een groot tekort aan kraamverzorgenden. Dat betekent dat je wellicht in de zwangerschap al te horen hebt gekregen dat je je niet bij een kraamzorgbureau kon inschrijven. Als dit het geval is, adviseren wij je om dit te melden bij je eigen zorgverzekering. Verder is het mogelijk om je in te schrijven op een wachtlijst voor kraamzorg in de regio via onze assistente. Via de wachtlijst wordt dan in de laatste maand van de zwangerschap gezocht naar een kraamzorgbureau. Wanneer die geen van allen plek hebben, bellen wij tijdens de bevalling met de organisatie achter de wachtlijst en gaan zij op dat moment kraamzorg zoeken voor jullie. Dat betekent dat zij alle kraamzorgorganisaties in Utrecht bellen, hopende dat er een kraamverzorgende is die twee gezinnen tegelijk kan begeleiden of een zzp\er die toevallig nog geen klant heeft. Vaak gaat het dan om 3-4uur per dag. Soms komt er nog iemand dezelfde dag, maar het kan ook zijn dat er pas na 2 dagen een kraamverzorgende gevonden wordt en je de eerste 2 dagen alleen met je partner en baby thuis bent.

Hoe kom je die dagen dan door:

• Houd zelf de vochtbalans bij (een overzicht waarin je de tijd noteert van een voeding, of de baby gepast/gepoept heeft en hoe de temperatuur was)
• Leen een babyweegschaal bij ons of de thuiszorgwinkel en weeg je baby elke dag op hetzelfde tijdstip (bloot of met een schone luier).
• vraag vrienden/familie/kennissen om te helpen met het doen van boodschappen en het bereiden van de avondmaaltijden.
• bekijk alvast het volgende beeldmateriaal: wat doe je als je net thuis komtluier verschonenledikant opmakenkruik klaarmakentemperatuur opmeten babyklaarmaken kunstvoeding
• installeer de babymanager app deze wordt vergoed door de verzekering.
• Op youtube heeft ‘de verlosmoeder’ ook heel handige filmpjes over de kraamtijd
• Huur een kolf als het geven van borstvoeding nog niet lukt. Te huren bij lactatiekundig bureau driebergen zeistMy pumpmedipoint thuiszorgwinkel zeistBorstvoeding en Meer.
• plaats een oproep voor een kraamverzorgende via je socials, hiermee is het andere klanten ook gelukt toch nog een kraamverzorgende de vinden.

Geen zorgen, wij zijn er ook:

Je kunt ons in de kraamweek altijd bellen als je vragen hebt. Kijk ook even op onze website wanneer we je vragen om ons sowieso te bellen in de kraamweek.
Wanneer je thuisgekomen bent zullen wij de dag erna langskomen om te kijken hoe het gaat. We bekijken dan de vochtbalans die jullie zelf bijgehouden hebben. Zorg er als kraamvrouw zelf voor dat je je temperatuur 2x per dag meet in de eerste dagen. Koorts is er altijd een reden om met ons te overleggen. Tijdens onze visite zullen we ook bij jou de medische check up doen zoals: de stand van de baarmoeder, genezing hechtingen ed. We zullen je vragen beantwoorden en advies geven zodat jullie weer verder kunnen.
Wel is het goed te realiseren dat wij als verloskundigen geen twee banen kunnen vervullen. We zijn dag en nacht bereikbaar bij dringende vragen en ongerustheid, maar wij hebben geen tijd om jullie te helpen met het doen van een badje bijvoorbeeld. Stel dat er nog geen kraamzorg is, dan kun je je via het beeldmateriaal hierboven wel voorbereiden. En ga je dan voor het eerst de baby in bad doen, zorg dan dat er iemand bij je is die kan helpen zoals een moeder/schoonmoeder/zus/vriendin/ervaren buurvrouw enz.